2022’de tüketici dolandırıcılığı raporları tam 8.8 milyar dolara ulaştı. Bu, 2021’e göre %30 daha fazla. Özellikle kripto para birimleriyle ilgili yatırım dolandırıcılıkları büyük kayıplara yol açtı: 3.8 milyar dolar. Bu yazımızda kripto para dolandırıcılığından nasıl korunmanız gerektiğinden bahsedeceğiz…
Dolandırıcılık Taktikleri
Dolandırıcılar sosyal medya, mesaj, telefon ve e-posta yoluyla hedeflerini buluyor. İlk olarak, kurbanı duygusal bir hale sokarak savunmalarını düşürüyorlar.
Aciliyet yaratılması: Birinin sizden hızlı bir şekilde bir şey yapmanızı istemesi genellikle bir tehlike işaretidir Otomatik Mesajlar: Bilinmeyen bir numaradan gelen otomatik aramaları ve mesajları görmezden gelin. Yetkili kılığında dolandırıcılık: Vergi tahsildarı veya borç tahsildarı gibi görünen kişilerden gelen çağrılara dikkat edin. Romantik dolandırıcılıklar: Özellikle yalnız ve izole bireyleri hedef alır.
Sosyal Medya Dolandırıcılıkları
Yatırım dolandırıcılıkları: Hızlı zengin olma vaatleri içeren sosyal medya reklamlarına dikkat edin. Şirketleri bağımsız olarak araştırın. Test dolandırıcılıkları: Güvenlik sorularını yanıtlamak veya kişisel bilgilerinizi toplamak için yapılan testlerden uzak durun. Pazaryeri dolandırıcılıkları: Instagram veya Facebook Marketplace gibi platformlarda alım satım yaparken dikkatli olun. Alıcı veya satıcı profillerini araştırın.
SMS ve E-posta Dolandırıcılıkları
Bilinmeyen linklere tıklamayın. Bunun yerine, ilgili web sitesine doğrudan gidin veya resmi numarayı arayın. Şüpheli yazım hatalarına ve tanınmayan gönderenlere dikkat edin.
Dolandırıcılıklara karşı her zaman tetikte olun, acele kararlar vermeyin ve her zaman güvenli yöntemlerle doğrulama yapın. Kendinizi ve paranızı korumak için bu basit adımları atarak dolandırıcıların tuzağına düşmekten kaçınabilirsiniz. Ve tabi ki hangi borsaya yatırım yaptığınızdan emin olun:)
Bu içeriği paylaşın: